2021. Január 23. Zalma, Rajmund nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Égési sérülések ellátása

Az égési sérülés nem csupán a bőr betegsége, hanem a bőr és a mélyebben fekvő szöveteket érintő hőhatás által kiváltott károsodás, az egész szervezetet érintő kórkép.Az égési sérülés nem csupán a bőr betegsége, hanem a bőr és a mélyebben fekvő szöveteket érintő hőhatás által kiváltott károsodás, az egész szervezetet érintő kórkép.


Baleseteket követően a sérültek otthoni, vagy munkahelyi első ellátása sokszor nem megfelelő. Mindez maradandó nyomokat hagyhat maga után, mely kihat a gyógyulási időre, a beteg lelkiállapotára, későbbi életvitelére, s önértékelésére. A legjobb orvosi ellátás is eredménytelenné válhat, amennyiben a helyszínre elsőként érkező elsősegélynyújtó nem teszi meg a szükséges lépéseket azonnal.

Teendők égési sérülés esetén

A fertőzések ellen elsődleges védelmet nyújtó bőr károsodását szakszerűen, késedelem nélkül kezelni kell. Az első lépés a kiváltó ok megszüntetése (pl. lángok oltása, áramtalanítás), továbbá a károsodás tovaterjedésének meggátlása, a mentők minél előbbi értesítése. Ehhez el kell távolítani a beteg égett testfelszínéről a ruházatot, de a bőrbe égett ruhát kitépni nem szabad. Le kell venni az összes ékszert (amik szoríthatnak), majd haladéktalanul meg kell kezdeni a sérült felület hűtését hideg, de nem jeges, körülbelül + 15 Celsius-fokos folyóvízzel 20-30 percen keresztül. A hűtés megakadályozza a hőhatás továbbterjedését, mérséklődik a szövetkárosodás és a fájdalom. Használhatók nagy hűtőkapacitású hűtőzselék is az égési felületre, vagy steril gézlapra, esetleg a sérülést borító ruházatra helyezve. Választhatjuk a hűtőzselével átitatott sterilen csomagolt kendőket is (orvosi hűtőgél). Vegyszer okozta sérülésnél a szennyezett ruházat eltávolításával le kell állítani a kémiai égést, majd a bő vizes öblítést akár 30 percen túl is folytatni kell. Sebhűtés közben a beteget melegen kell tartani. Az az égés következtében sérül a bőr hőszabályozó funkciója, így a nagy felszínű hűtés a beteg kihűlését is okozhatja, valamint a nem megfelelő hőmérsékletű hűtőközeg alkalmazása (pl. jégakku), akár lokális fagyási sérüléssel járhat. A sérültet nyugtassuk meg, többször, kevés folyadékkal (tea, szénsavmentes ital) itassuk. Nagyon fontos felmérni azt is, hogy az égési sérülésen kívül van-e más sérülése is? Ezáltal a légutak, a nyaki gerinc (stabilitás), a légzés, valamint a vérkeringés ellenőrzése is a lényeges tennivalók közé tartozik. Fontos az égési sérülés időpontjának és kialakulásának tisztázása, valamint annak az ellenőrzése, hogy van-e légúti érintettségre gyanú. Légúti égés lehetséges tünetei: megváltozott tudatszint, az arc-, a száj-és garatüreg égési sérülése, sípoló légzés, rekedtség, korom az orrlyukakban vagy a köpetben, kilégzési szörtyzörej, nyelési zavar, esetenként nyálcsepegés és nyálcsorgás. Ha fennáll az inhalációs sérülés gyanúja, azonnal hívni kell a szaksegítséget. A mentő kiérkezéséig a sérült nyaka körül lazítsuk meg ruházatát és kortyokban itassuk hideg vízzel.

Tiltólista

Jeges vizet használni hűtés céljából nem szabad. Tilos a köztudatban tévesen elterjedt tejfölös, zsiradékos pakolásokat használni, mivel azok tárolják a hőt és komoly fertőzésforrást jelentenek. Kivételt képez ez alól a napsütés okozta kis kiterjedésű elsőfokú napégés, amit a gyógyszertárakban erre a célra kapható készítményekkel kezelhetünk. Előnyösebb azonban ilyenkor is kikérni a szakorvos tanácsát. A hólyagokat nem szabad kinyomni, felnyitásuk nem steril körülmények között növeli a fertőzés kockázatát. A sebeket első ellátáskor ideiglenes kötéssel látjuk el, kenőcsöket nem alkalmazunk, s a már említett orvosi hűtőgéllel átitatott kendővel, vagy steril gézzel, esetleg tiszta, vasalt lepedővel fedjük.

Petricz Andrea Nikoletta
diplomás ápoló
Bőrgyógyászati Klinika
Égési Intenzív és Bőrsebészeti osztály

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.