2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A fogápolásról

A fogmosás a leghatékonyabb módja a fogakon képződő lepedék eltávolításának. A fogkefe fejformája és kialakítása az utóbbi évtizedekben többször, és az aktuális divatirányoknak megfelelően is sokat változott.


Az egyenes sörtemezővel rendelkező fogkefe mellett számtalan egyéb formájú, alapvetően döntött sörtemezővel rendelkező fejformák is megjelentek, amelyekkel nehezen elérhető területek is hatékonyabban tisztíthatóak (fogközök, utolsó őrlőfogak hátulsó része) megfelelő fogmosási technika mellett. Bármilyen hatékonyan történik is a mechanikus tisztítás bizonyos területek fogmosással csak korlátozottan elérhetőek el. Zárt fogközök esetén, amikor az íny kitölti a fogak közötti rést, fogselyem használata javasolt. Ezt célszerű fogmosás után kivitelezni, és elegendő naponta egyszer (este, tükör előtt) használni. A fogselyem használata gyakorlást és odafigyelést igényel, helytelen alkalmazás esetén ínysérülést is okozhat. Kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyéni igényeket, ezért célszerű a fogorvos tanácsát is kikérni.

Fogköztisztító kefe

Fogínysorvadás esetében a fogak elvándorolhatnak, az íny visszahúzódhat, ezért a szájápolási szokásoknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Ilyenkor az íny nem tölti ki a fogak közötti rést, a fogközök megnyílnak. A megfelelő tisztítás kivitelezéséhez ebben az esetben a fogmosás mellett speciális fogköztisztító kefére van szükség. Ezek segítségével a fogkefe számára elérhetetlen területekről is eltávolítható a lepedék, és alkalmazása a fogselyemhez képest kevesebb kézügyességet igényel. Mivel ezek az eszközök különböző méretekben érhetőek el (általában a méretek színkódoltak), a fogorvosi rendelőben kell kiválasztani az adott területnek megfelelő méretet. Általában az a méret a legmegfelelőbb, amelyik nem szorul, és jól kitölti a fogközt. Időközönként orvosi utasításra ezen eszközök segítségével baktériumellenes anyagok is bejuttathatóak a fogak közötti résbe.

Nyelvtisztítás


A nyelvfelszín tisztítása, bár nem tartozik a rutin szájápolási feladatok közé, mégis hatékonyan csökkentheti a szájüregben jelenlevő baktérium számot. A tisztítás történhet speciálisan erre a célra készített nyelvtisztítók, vagy akár egyszerű fogkefe (fogkrém nélkül) segítségével.
Bármennyire is szeretnénk, a „kémiai fogmosás” kivitelezésére a mai forgalomban lévő szájöblítők jelenleg nem alkalmasak. Az egyéni igényeknek megfelelően kiválasztott szájhigiénés eszközök segítségével és azok kombinációjával érhető el a minél tökéletesebb lepedékmentesség, amely az orális egészség legfontosabb záloga.

Dr. Varga István
Parodontológiai Tanszék vezetője
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.