2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az epeutak betegségei

Az epét a máj termeli, teljesen egészséges viszonyok között naponta mintegy másfél liter termelődik, nagyjából folyamatosan.


A termelt epe a fő epevezeték oldaláról leágazó epehólyagban tárolódik, ahol bekoncentrálódik és kissé be is sűrűsödik. Étkezéskor a gyomorból olyan hormon szabadul föl, ami kiváltja az epehólyag összehúzódását, egyidejűleg a nyombél falán lévő epevezeték-beszájazásnál, az un. Vater papillánál lévő zárógyűrű ellazul és az epehólyagból érkező sűrű epe beömlik a nyombélbe, együtt a hasnyálmirigy váladékával, ahol az odaérkező ennivalóval elkeveredve megkezdik a zsírok bontását.

Epekövesség

Az epehólyag, epeutak legfontosabb betegsége az epekövesség. Kialakulását a női nem, a kövérség, zsírdúsabb táplálkozás, ismételt terhesség, családi hajlam elősegíthetik. Vannak esetek, amikor az un. néma epekövekre csak véletlenül derül fény hasi ultrahang vizsgálat során, máskor megterhelőbb étkezés után 1-2 órával a jobb bordaív alatt fellépő görcsös fájdalmak miatti vizsgálatok folyamán derül fény az epehólyag kövességre. Az apró kövek veszélyesebbek, mint a csendben nagyra hízott epekövek. Ugyanis azok jóval könnyebben szorulnak be az epehólyag nyaki részébe, ez okozza a heves epegörcsöt, ill. becsúszhatnak a közös epevezetékbe is és elzáródásos sárgaságot, hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak.

Epés szövődmények

A panaszt okozó epeköveket célszerű műtéti úton eltávolítani a leggyakrabban laparoscopos műtéttel. Az epekövességnek a görcsökön kívül számos szövődménye lehet, így az epehólyag lezáródása, megduzzadása (un. hydrops), súlyosabb esetben a lezárt epehólyag befertőződhet, gennyes epehólyaggyulladás is létrejöhet, magas lázzal, súlyos klinikai állapottal. További súlyosbodást okozhat, ha a feszülő, gennyel telt epehólyag kilyukad, ebben az esetben epés hashártyagyulladás alakul ki, ami akár halálos végű is lehet, ha nem sikerült sürgősen megoperálni a beteget és alaposan kimosni a befertőződött hasüreget. Ha – amint feljebb már említettük – az epekövek az epehólyagból a nyombélbe vezető un. közös epevezetékbe jutnak, görcsöt, súlyos elzáródásos sárgaságot és hasnyálmirigy gyulladást is okozhatnak. Ezen esetek egy részében lehetőség van az epeúti kövek endoscopos kivételére ERCP vizsgálat keretében. Előfordul, hogy az epeúti kövek mellett kialakuló epeúti fertőzés miatt gennyet is találtunk az epeutakban. Ilyenkor a máj is gyulladt állapotba kerülhet. Az epehólyagban lévő kövek évtizedek alatt epehólyagrákot okozhatnak, ami alattomos betegség és rendszerint olyan későn derül ki, amikor már a májra is ráterjedt.

Lusta epehólyag

Előfordul, hogy olyan betegeknek is vannak epés panaszai – zsírosabb étkezés utáni jobb felhasi görcsök, puffadás, hányinger etc. – akiknek nincs kő az epehólyagjában. Ilyenkor az epehólyag összehúzódási renyhesége – un. lusta epehólyag – és gyakran ezzel egyidejűleg a nyombélben lévő epebeömlő nyílás szűkülete, meszesedése derülhet ki. Először kísérletet tehetünk epehajtó teákkal, feketeretek kivonattal, de ha ez nem segít és az un. HIDA vizsgálat (epeutak izotópos vizsgálata) igazolja a feltételezett működési zavarokat, akkor szóba jöhet az epevezeték szájadékának endoscopos tágítása. Ha ez sem segít, akkor sor kerülhet az epehólyag eltávolítására is. Kő nélküli epehólyag esetében azonban ezt mindig alaposan mérlegelni kell, csak akkor javasoljuk a műtétet, ha a beteg panaszait diétával, gyógyszerekkel már nem tudjuk kezelni. Vannak esetek, amikor az epehólyagban nem kövek vannak, hanem apró polypok. Amíg ezek csak 3-4 mm nagyságúak, nem kell velük az időnkénti – évenkénti – hasi ultrahang ellenőrzésen túl foglalkozni, azonban ha növekedni kezdenek, megközelítik, vagy elérik az 1 cm-t, akkor célszerű az epehólyagot eltávolítani, főleg azért, mert a polypokból hosszú évek alatt epehólyagrák fejlődhet ki.

Rosszindulatú daganat

Rosszindulatú daganat nemcsak az epehólyagban, hanem az epevezetékben is kialakulhat. Ennek is elzáródásos sárgaság – agyagszínű széklet, sötét, sárgásbarna vizelet és a bőr sárga elszíneződése – lesz a következménye. Ugyanezt okozza, ha a hasnyálmirigy fejében alakul ki daganat. Ha ezek viszonylag korán derülnek ki – ebben a CT segíthet – akkor műtéti kezelés jöhet szóba, ha viszont az elváltozás annyira szétterjed, hogy a sebész nem tudja azt eltávolítani, akkor még segítséget jelenthet az endoscopos stent beültetés az epevezetékbe, az epekifolyás útjának biztosítására. A stent segíthet a sárgaság megoldásában és így lehetőség nyílik onkológiai gyógyszeres kezelésre.


Altorjay István dr.
Tanszékvezető egyetemi docens
Gasztoenterológiai Tanszék
Belgógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.