2021. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Tiszteletreméltó szakmai helytállás

Már hatodik osztályos korában orvosnak készült az augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett dr. Jónás Zoltán. Édesapja egészségügyi felelős volt a munkahelyén és hazavitt egy elsősegélynyújtásról szóló könyvet. Fia elolvasta és eldöntötte, hogy orvos lesz.


Jeles tanuló volt a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, majd 1982-ben felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre (DOTE). Summa cum laude (színjeles) végzett. Az egyetemi évek alatt ápolási gyakorlaton volt az Ortopédiai Klinikán és csoporttársaival együtt bejártak a műtőbe, megfigyelni a műtéteket. Annyira megtetszett neki a munka, hogy 1988-ban ott pályázott meg egy állást. Felvették és azóta is ott dolgozik. Ortopédiából és traumatológiából (baleseti sebészet) szakvizsgázott, angol középfokú és angol orvosi szakmai felsőfokú nyelvvizsgát tett. Végzés után a fiatal orvosoknak kiírt országos Czinner Károly pályázat II. díját kapta. Pályamunkájában feldolgozta a Debreceni Orvostudományi Egyetem addigi csontdaganatos betegeinek kezelési eredményeit. .Dél-Koreában és Bordeaux-ban tanult hosszabb ideig, az alsó végtagi ortopédiát tanulmányozta.
Az első perctől kezdve részt vesz a magyar és a külföldi orvostanhallgatók oktatásában, számos pálya-és diplomamunka, tudományos diákköri dolgozat született a vezetésével és sok dolgozatot bírált az egyetem felkérésére. Tíz évig volt a klinikán a külföldi hallgatók felelőse.

Csontbank


Tíz évig műtő felelős volt. Kongresszusokon előadásokat tartott, üléselnök volt. Több mint egy évtizedig igazgatóhelyettes volt a klinikán. Újított. Megszervezte és bevezette a klinikán a csontbankot. Mint mondta, ha a betegnek nagy csontfektusa van, akkor csonttal pótolják a hiányzó csontot. Ehhez együttműködtek a nyugat-dunántúli szövetbankkal, ahol sterilizálják a beteg saját csontját, vagy a donor testéből kinyert csontot. A csontbank működéséhez klinikájukon mínusz 70 Celsius-fokon hűtő fagyasztó gépet vásároltak, szerológiát (a vérszérum és más testnedvek tudományos vizsgálata) működtetnek.
Dr. Jónás Zoltán 2003 óta osztályvezető, 1998-2003 között (a baleseti sebészet klinikai megszűnéséig) baleseti ügyeletvezető volt. Dr. Csernátony Zoltán igazgatója javaslatára elindította a vállprotézis projektet, ami az országban 4-5 helyen működik. Debrecenben a fiatal kollégái viszik tovább ezt a fajta műtétet. A kitüntetett specialitása a csípőprotézis műtét és annak revíziója.
Tagja a Magyar Traumatológus és a Magyar Ortopédiai Társaságnak. A Biomechanica Hungarica című tudományos folyóirat szerkesztő-és bíráló bizottságának tagja. Számos rezidens (szakorvosnak készülő fiatal orvos) tutora volt (szakmai segítő szakember).

Fejlődés

Több mint harminc éve tiszteletreméltóan helytáll minden szakmai területen.
Mint mondta, rengeteget fejlődött a szakmája. Míg pályája kezdetén heti két csípőprotézis műtétet végeztek, addig ma a modern műszereknek, eszközöknek és a nagyobb orvosi tapasztalatnak köszönhetően napi hatot. Harminc éve 16-18 napot tartózkodtak a klinikán a betegek ennek a műtétnek az okán, napjainkban 4-6 napot. Korábban a térdet érintő beavatkozások során 95 százalékban feltárták a térdízületet, ma artroszkóppal („kulcslyuksebészet”), ízületi tükrözéssel látják el a sérüléseket. Míg 30 éve nem is álmodhattak gerincműtétekről, mára rutin eljárás lett klinikájukon a gerincferdüléses gyerekek műtéte. Fejlődik az endoprotetika minden ága (belső protézisek létesítésének tudománya): a boka- a váll-, a könyökprotézis műtétek és az említett gerincsebészet.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.