2021. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Nemzetközi színvonalon

Batthyányi-Strattmann László-díjban részesült dr. Méhes Gábor a Klinikai Központ Patológia vezetője. Az egyetemi tanár nagyon megtisztelőnek érzi az elismerést, de mint mondta, nyilván van még tennivalója.


2007 óta dolgozik az intézetben, az eltelt 12 évben jelentős változások történtek a munkatársak és a körülmények terén is. Többen nyugdíjba mentek, néhányan máshol dolgoznak, helyettük sikerült jó szakembereket találni, ill. nevelni. A patológusok szakterületenként specializálódtak, felelőse van pl. az emlő-, hematológiai- (vérképző-és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó), nőgyógyászati-, ideggyógyászati-, idegsebészeti szövettani vizsgálatoknak. Törekvésük, hogy közvetlenül részt vegyenek az egyes orvosi szakmák működtetésében és betegség gyanúja esetén a témában tapasztalt szakorvos mondja ki a szövettani diagnózist. Műtéti mintákon kívül vizsgálnak testnedveket is, pl. tüdő, mellkas punktátumot, agyvizet, vizeletet, csontvelőt, vért stb.
A dolgozói gárda mellett a technikai feltételek is rendkívüli módon fejlődtek az utóbbi években. Automatizálódtak a szövettani és a molekuláris vizsgálatok, a minta feldolgozásának eljárásai. Az igazgató célja, hogy precízen és ellenőrizhetően végezzék a vizsgálatot, rövid átfutási határidővel. Ennek érdekében bevezettek egy monitorozó rendszert és az egyik legjobb statisztikát produkálják a hazai patológiai vizsgálóhelyek között. A betegek 95 százaléka esetében 10 munkanapon belül elkészítik a leletet a minta beérkezését követően. Minél rövidebb a leletezési idő, annál hamarabb van lehetőség terápiás döntésre és a beteg tényleges ellátásra −  mondta az igazgató. −Az új rendszerben végzett munka eredménye a gyors és követhető vizsgálati folyamat, − tette hozzá.

Bioinformatika

Intézetükben a hagyományos molekuláris vizsgálatok mellett elérhetőek a legmodernebb, automatizált, sok génre kiterjedő, úgynevezett új generációs szekvenáláson alapuló vizsgálatok. Az intézetben ezt a technológiát a daganatos betegség során kialakuló génmutációk (a gén örökítő anyagának megváltozása) elemzésére alkalmazzák. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az adott daganatra leginkább ható gyógyszerek kiválasztásában. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatási rendszere sajnos egyelőre ezt korlátozottan teszi lehetővé, de a laboratóriumuk készen áll a vizsgálat széles körben történő végzésére. Elkezdték a daganatsejtekből kikerülő, a vérben keringő úgynevezett szabad DNS vizsgálatát is, ami olyankor alkalmazható, amikor nem áll rendelkezésre daganatos szövet, vagy a mintavétel nem lehetséges. Ezzel a módszerrel lehetséges továbbá annak okát is kivizsgálni, ha a betegnek nem használ a gyógyszer, pl. ellenállóvá vált a kezeléssel szemben. Elemzéseik során bonyolult bioinformatikát használnak, vizsgálati eredményeiket nagy számítógépes adatbázisokkal hasonlítják össze, hogy kiderítsék a daganat viselkedését. Éves szinten több mint ezer molekuláris leletet készítenek.

Döntéshozó csoport

A folyamatos fejlődés eredményeképpen a patológusok − a radiológus (röntgen orvos), sebész, onkológus mellett − tevékeny tagjává váltak a daganatos betegségek gyógyításával foglalkozó döntéshozó csoportnak, az onko-teamnek, a szövettani diagnózisért felelős patológus csapatban dolgozik. A daganatos betegség klinikai és patológiai ismérvei alapján az orvoscsoport tagjai közösen hagyják jóvá a kezelés módját.
Miután egymást támogató, stabil gárda dolgozik a patológián, lehetőség van továbbképzéseken, kongresszusokon részt venni. Rövidebb (1-2 hetes) szervezett külföldi távollétekkel szakmai tapasztalatot, nyelvtudást lehet szerezni. Erre még az intézetvezetőnek is szüksége van, szívesen tanulmányozza, hogy más országokban hogyan kezelik az új kihívásokat a patológiai gyakorlatban. A svéd és írországi példán látja, hogy intézetük nemzetközi színvonalon teljesít.
Az igazgató szakmai sikereinek titka, hogy szenvedélyesen szereti a munkáját és arra törekszik, hogy gyorsan és hatékonyan oldják meg a diagnosztikai feladatokat, és a legújabb dolgokat is kipróbálják. Nagy gondot fordít a képzésre, fejlesztésre. Igen magas színvonalúnak tartja a diagnosztikai laboratóriumokat, melyek szintén megállják a helyüket nemzetközi összehasonlításban is. Dicséri az asszisztensek és a laboratóriumi analitikusok munkáját.
Mint a professzor elmondta, szerteágazó munkája elvégzésében segíti a sport, a rendszeres kerékpározás, túrázás, az utazás, újabban a robogózás. Kikapcsolódva, feltöltődve mindig újabb erővel indul a munkának.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.