2021. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Hűséges, megbízható, jó szakember

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el dr. Mogyorósy Gábor a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Gyermek Belgyógyászati nem önálló Tanszék vezetője munkáját.


Nagy meglepetés volt a kitüntetettnek az elismerés. Azon gondolkodott, hogy miért éppen ő kapta. Dr. Hegedűs Ida és dr. Orosi Piroska részesültek korábban ebben az elismerésben a Klinikai Központból, mindketten szorgos szakemberei az Egyetemnek. A kitüntetett véleménye szerint jómaga szintén ebbe a kategóriába tartozik. Nem kiemelkedő tudós, de pályája kezdete óta hűséges dolgozója, megbízható, jó szakembere az Egyetemnek, a Klinikának.
Pályaválasztására hatással volt Sajószentpéteren felnőtt körzeti orvosként dolgozó édesanyja. Az ő szemében a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat képviselte a szakma csúcsát, mellyel fia azonosult. Debrecenben végezte el az Orvostudományi Egyetemet, majd a Gyermekklinika Gyermekkardiológiai osztályára került. Kedvenc tanítómestere, orvossá válásának meghatározó személyisége volt dr. Kakuk György professzor. Diákja 35 éve dolgozik a Klinikán. Nála mindig sokat nyomott a latba a tőle idősebbek szakmai tapasztalata,intuíciója. Mérvadó volt, hogy milyen döntéseket hoztak a betegágynál, szavaik még most is a fülében csengenek. Dr. Karmazsin László professzor bölcs ember volt, nagy tisztelettel nézett rá. Ügyelni Lakatos Lajos professzorral szeretett, a mindennapi gyermekgyógyászatból tőle tanult a legtöbbet. Erre jó lehetőség volt a ’80-as ’90-es években a klinikán működő nagy Koraszülött Intenzív Osztály. Sokat tanult dr. Oláh Éva, dr. Balla György professzoroktól; akkor mindannyian fiatalok, agilisek voltak.

Túlélési esély

Mint a kitüntetett elmondta, a gyermekkardiológia rengeteget fejlődött pályája kezdete óta. Nagy előrelépés volt a szívhultrahang-vizsgálat, mellyel nem kellett a beteg testébe behatolni a diagnózis megállapításához. Az utóbbi két évtizedben központosították a gyermek szívgyógyászatot, a testbe való behatolással járó vizsgálatokat (pl. szívkatéterezés) a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végzik.
Az orvosi műszerek, eszközök fejlődésének köszönhetően sokat javultak a szívbeteggyermekek túlélési esélyei. A szívműtét, katéterezés egyre fiatalabb korra tolódik, már magzati korban végezhető pl. az aorta szűkület operációja katéteres beavatkozás révén. Komplex szívhibákra is találnak gyógykezelést az orvosok és a gyermek szívátültetés újabb mérföldkő a gyógyításban. A Gyermekgyógyászati Klinika szorosan együttműködik a budapesti Intézettel. A jelentős szívhibával született, a beültetett pacemakerrel élő, Debrecenben gondozott gyermekek egészségi állapotát a tanszékvezető és munkatársai kísérik figyelemmel a hosszú távú, szövődménymentes élet érdekében.

Tájékoztatás, oktatás

A kitüntetett fontosnak tartja a betegek és a szülők tájékoztatását az egészségügyi tévhitek eloszlatása és a hasznos ismeretek terjesztése érdekében. Ezért Szívbetegségek gyermekkorban címmel ismeretterjesztő füzetet jelentetett meg számukra. Az orvostanhallgatók oktatását szolgáló kétkötetes Klinikai gyermekgyógyászat című könyvben a szívbetegségekről szóló fejezetet egyedül jegyzi. Emellett több kardiológiai könyvfejezetet írt tankönyvekben és szakkönyveken egyaránt,szintén a saját szaktudására, tapasztalatára támaszkodva.
Részt vesz a hallgatók oktatásában. Azt tervezi, hogy előadások, kurzusok formájában elmondja a hallgatóknak az érdekes és tanulságos eseteket, hogy könnyen felismerjék és sikeresen kezeljék a betegeket.
Új kihívásként érte, hogy megválasztották a Magyar Gyermekgyógyász Társaság főtitkárává az idén. Új beosztásában szeretné a társaság tudományos tevékenységét, továbbképző jellegét erősíteni, újabb stratégiai célokat kitűzni a hazai egészségügy javítása érdekében. A Cochrane Magyarország aktív munkatársa. Mint a szervezet weblapján olvasható, céljuk, hogy az egészségügyi döntések minden egyes beteg esetében a legmagasabb szintű információkon alapuljanak. Ezt az orvostudományi kutatások eredményeinek szisztematikus összegzésével, és minél szélesebb körben való ismertetésével kívánják támogatni.
Jelenleg nagyon jól felszerelt a debreceni klinikán a gyermekkardiológia. Nagy léptékben folyik a sürgősségi ellátás fejlesztése, melyben fontos, hogy megjelenjenni a gyermekkori szívbetegségek korszerű szemléleteének. Fontos, hogy az indokolt vizsgálatok soha ne maradjanak el, ugyanakkor az indokolatlan beavatkozásokat minimálisra csökkentsük.Annak, hogy csak olyan vizsgálatokat végezzenek el, amelyek elősegítik a diagnózis felállítását és használják a legújabb tudományos eredményeket a gyógykezelésben. Ebben segítségünkre van a bizonyítékokon alapuló orvoslás szemlélete.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.