2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az én házam az én váram?

A családon belüli erőszak Magyarországon legalább egymillió nőt és gyermekeiket érinti, mégis tabu témának számít. Minden második, halállal végződő erőszakos bűncselekmény a családon belül történik. A házastársak, illetve élettársak közötti bántalmazások mintegy 95 százalékában a férfi az elkövető.


Családon belüli erőszakról beszélünk, amikor az egyik családtag, volt vagy jelenlegi házastárs vagy élettárs erőszakos magatartásokat alkalmaz abból a célból, hogy hatalmat gyakoroljon, függőségérzést alakítson ki, alárendeltség-be taszítsa a partnert, a gyermeket és más családtagot.

Erőszak

Az erőszak megnyilvánulási formái szóbeli, lelki, gazdasági, testi, szexuális jellegűek, melyek általában együtt vagy egymást váltva jelentkeznek, soha sem külön- külön. Megkülönböztethetjük még az erőszak-formákat módszerükön túl az erőszak gyakorisága (rendszeres, eseti) és nagysága (tettleges becsület-sértés, könnyű testi sértés, emberölés) alapján is. Szóbeli erőszaknak minősül az, ha valaki lekicsinyli, sértegeti, szidalmazza, megszégyeníti vagy kigúnyolja (pl. vallása, külseje miatt), veréssel fenyegeti házas-, illetve élettársát, ha azzal fenyegetőzik, hogy elviszi a gyerekeket, vagy, hogy öngyilkosságot követ el. A lelki erőszakra jellemző, hogy a bántalmazó ugyan kizárja áldozatát az érzéseiből és gondolataiból, mégis ellenőrzés alatt tartja, folyamatosan féltékenykedik és aláássa áldozata önbizalmát, valamint a saját agresszív megnyilvánulásaiért és minden másért is a bántalmazottat teszi felelőssé. Gyakori a bántalmazott elszigetelése, azaz annak meghatározása, hogy az áldozat mit csinál-hat, és mit nem csinálhat, kivel találkozhat, hová mehet, vállalhat-e munkát, tarthat-e magánál pénzt, beszélhet-e a családjával. Ebbe a kategóriába tartozik a zaklatás is, amikor a kapcsolat megszakítása után a bántalmazó nem nyugszik bele a válásba, és folyamatosan követi, telefonon üldözi, vagy munkahelyén zaklatja volt házas, vagy élettársát. Pénzügyi erőszakról akkor beszélhetünk, ha a házas-, vagy élettárs megakadályozza, hogy partnere munkát vállaljon, hogy legyen saját jövedelme, vagy ha van, azt elveszi, és csak saját belátása szerint ad csak belőle. A testi erőszak a legsúlyosabb fájdalmat okozza, mivel a fizikai létet-egészséget veszélyezteti. A bántalmazás következménye lehet súlyos egészségromlás, életveszélyt okozó testi sértés, vagy emberölés. Az esetek nagy részében eszköz nélküli a cselekmény (ütés, rúgás, hajkitépés, megtaposás, pofozás), de előfordul, hogy a bántalmazó fegyverrel támadja meg áldozatát. A szexuális erőszak a kínzás és hatalomgyakorlás egyik formája. A bántalmazó kielégülését nem a szexuális izgalom okozza, hanem az áldozat szenvedésének látványa, és saját totális hatalmának érzése. A bántalmazónak így sikerül elérnie, hogy áldozata úgy érezze, már semmi nincs, ami az övé: testileg, lelkileg leigázott, megalázott, emberből tárggyá vált.

Bántalmazó

Kiből lesz a bántalmazó? Azok válhatnak erőszak tevőkké, akik mások problémái iránt közömbösek, korlátolt gondolkodásúak, hiperérzékenyek, féltékenyek, túlzó elvárásokkal rendelkeznek, bagatellizálják az erőszakot, tárgyiasítják a nőket, illetve a férfiakat, a gyermekekkel szemben gyakran kegyetlenek. A családon belüli erőszak felismerését nehezíti a bántalmazás ciklikussága, hogy a lelki terrort, a tettlegességet békés időszakok váltják fel. Ilyenkor a bántalmazott abban bízik, hogy ez a jó helyzet fennmaradhat. Azonban három, jól elkülöníthető időszak váltja egymást: Kezdetben, ahogyan a bántalmazó feszültsége fokozódik, szóbeli erőszakot alkalmaz. A partner igyekszik min-den olyan helyzetet elkerülni, amellyel veszekedés robbanhat ki. Az akut bántalmazási szakaszban a vagyontárgyak megrongálására, fizikai bántalmazásra, súlyos testi sértésre, esetleg nemi erőszakra is sor kerülhet. Ebben a szakban fordul elő a legtöbb ölési cselekmény is. Mézeshetek időszakára jellemző, hogy a bántalmazó bocsánatot kér. Napokig, hetekig úgy viselkedik, mint kapcsolatuk elején, minek következtében az áldozat teljesen elbizonytalanodik, megtörik a lelki ellenállása és ad egy „utolsó esélyt” a partnerének. Az ördögi kör azonban nem szűnik meg, sőt a bántalmazás egyre durvább lesz, állandósul a félelem és a rettegés, a békülés időszaka pedig egyre rövidül, majd el is tűnik. A bántalmazás elmaradása csak akkor valósulhat meg, ha valódi, belső meggyőződéssé válik az, hogy ez a magatartás tarthatatlan. Aki családon belüli erőszak áldozata vagy szemtanúja, az forduljon segítségért az illetékes segélyszervezetekhez.


Kövér Lili
klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus
Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.