2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fogászati anyagok is okozhatnak allergiát

Az allergia a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) túlzott válaszreakciója egyébként ártalmatlan ingerekre. A fogászati gyakorlatban alkalmazott bizonyos anyagokkal (fémek, műanyagok, amalgámtömés összetevői) szemben is kialakulhat túlérzékenységi reakció. Allergiás tünetek jelentkezésekor allergiavizsgálat javasolt annak megállapítására, hogy mely anyag váltja ki a panaszokat.


A kivizsgálás alkalmával nemcsak a jelenleg panaszokat okozó allergén kimutatása szükséges, hanem az elkészítendő új pótlások, tömések anyagaira is javaslatot kell tenni a fogorvosnak. A fogászati allergia kimutatására szolgáló epicután teszt jelenleg az egyedüli lehetőség az ún. késői (IV-es típusú) allergiás reakció kimutatásához. Ennek a módszernek egyik legnagyobb hátránya, hogy a beteg enyhébb bőrreakciója esetén nagy gyakorlatot igényel annak eldöntése, hogy csak enyhe bőr irritáció alakult ki, vagy allergiás reakció fejlődött ki.

Pontos diagnózis

A pontos diagnózisnak a fogászati kezeléseknél nagy jelentősége van, mert a kezelések (pótlások eltávolítása, új készítése) több százezer, akár több millió forintos terhet róhat a betegre. Azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyedi engedélyt adhat a rendelt fogpótlás társadalombiztosítási támogatására, melyhez többféle dokumentum beszerzése szükséges (allergológiai lelet, szakvélemény, fogorvosi státusz, kezelési terv, fogtechnikai árajánlat, jövedelemigazolás stb.).

Érzékeny nők

E betegség nagyobb százalékban érinti a nőket, kiváltó okokként a genetika és a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. A lakosság körében ismertebb pollen- vagy ételallergia mellett egyre gyakoribb a fogorvosi anyagokra kialakult allergiás megbetegedés, mint pl.: a fémekkel, műanyagokkal, amalgámtömés összetevőivel szemben kialakult túlérzékenység. A szájüregben lévő allergizáló tömések, pótlások a nyálban oldódva a véráramon, illetve a gyomor- és bélrendszeren keresztül jutnak el a szervezetbe. Az anyagokkal szembeni allergiás reakciók szubjektív és objektív panaszokat okozhatnak. Előbbiek pl. fémes íz érzése, nyelvbizsergés stb., utóbbiak: szájszárazság, fokozott nyáltermelés, ajak- vagy szemhéjduzzanat, ínygyulladás stb. Az allergiának lehetnek az egész szervezetet érintő megjelenési formái, úgymint hajhullás, krónikus fáradtság, hőemelkedés, gyomor-, bél- és bőrtünetek, izom- és ízületi fájdalom.

Fém vagy műanyag?

A fémekre jellemző tünetek: fémes íz érzete, elektromos csípő érzés, nyelvbizsergés, a fogpótlások melletti elszíneződés, csökkenő vagy növekvő nyáltermelés, nyálkahártya-irritáció. A polimerekre jellemző tünetek: a szájnyálkahártya égő érzése a fog-pótlások mellett, vöröses elszíneződés, szájszárazság, száj-, ajak- és szemhéjduzzanat, viszkető kiütések a száj és a szájüreg környékén. E tünetek esetén az allergia igazolása epicután bőrteszttel történik. Részletes kérdőív kitöltését követően azokból az anyagokból, melyek allergiát okozhatnak, próbasort helyeznek a beteg hátának bőrére. A vizsgálat során a rutinszerűen alkalmazott fogászati sor helyett kifejezetten az elváltozásokat okozó anyagokat és az elkészítendő pótlások, tömések összetevőit tartalmazó részletes tesztet végzik el. Háromnapos megfigyelést és leolvasást követően értékelik az eredményt. Pozitív reakció esetén első lépésként fontos a feltételezett allergén eltávolítása (tömés, fogpótlás). Majd kb. két hét múlva kontrollvizsgálat következik a tünetek változásának értékelésével, esetenként próbakorona vagy próbatömés elkészítésével. Panaszmentesség esetén elkészítik a végleges fogpótlást vagy tömést a pozitív allergiás reakciótkiváltó anyagok elkerülésével. Ismert, hogy nemcsak a fogászatban fordulhatnak elő ezek az allergének, hanem a mindennapi életben használt tárgyakban, ruhaneműkben, kozme-tikumokban stb. is megtalálhatók. Ezen tárgyak, anyagok elkerülésével szintén csökkenthetők a fent említett tünetek.

Cseszlai Andrea
klinikai fogászati higiénikus
Fogorvosi Szolgálat

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.