2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Otthonápolási kisokos hozzátartozóknak

Ha hozzátartozónk hosszabb-rövidebb ideig ágynak esik, haladéktalanul meg kell szerveznünk ápolását. Mik legfontosabb teendőink? – kérdeztük az intenzív osztályt vezető ápolót.


Ha kórházból kerül otthoni ápolásra a beteg, hozzátartozója az intézményben, illetve a háziorvosnál kaphat tájékoztatást az ingyenesen igénybe vehető ápolási lehetőségekről, és a gyógytornáról. A kórházi szakemberek segítenek elindulni az otthonápolás útján, szükség szerint felírják az eszközöket, tápszereket, megadják a javaslatokat az ápolási szolgálat, a gyógytorna órák igényléséhez. Betegünk hazakerülhet pl. hólyag katéterrel, gége kanüllel, hasfalra kivezetett végbélnyílással (sztóma), nehezen gyógyuló sebbel, féloldali bénulással. A szakemberek megtanítanak bennünket a kórházban a gyógyulást elősegítő segédeszközök kezelésére, s így mi is el tudjuk látni betegünket. Az ápolási szolgálat szakápolói elvégzik az eszközös beavatkozásokat, pl.: speciális kötszerekkel kezelik a hosszan gyógyuló sebeket, kicserélik a katétert, segítenek a hasfalra kivezetett végbélnyílás szakszerű kezelésében, a mesterséges táplálásban, beadják az injekciót – foglalta össze Mercs György, az Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályának vezetője.

Felfekvés, tüdőgyulladás, trombózis

De rendkívül fontos feladatok hárulnak ránk is a szakápolók munkája mellett. Meg kell előznünk a szövődményeket! Az egyik leggyakoribb komplikáció a felfekvés (decubitus). Elkerülésében nagy segítségünkre van a felfekvést megelőző, azaz anticecubitus-matrac. Szerezzük be, ha van lehetőségünk rá! Emellett óránként, kétóránként meg kell változtatnunk a beteg testhelyzetét, azaz fel kell ültetnünk, vagy megfordítanunk a másik oldalára. A hosszas fekvés miatt tüdőgyulladás is kialakulhat. Megelőzési módja szintén a forgatás, ültetés, légző torna, fizioterápia. Az ágyhoz kötöttség kedvez a trombózisnak. Elkerülésére ajánlott az egész test átmozgatása, különösen a láb tornáztatása. A torna még azért is szükséges, hogy ne rögzüljenek, károsodjanak az ízületek a hosszas fekvés miatt. Operált betegeknek is elengedhetetlen a műtét következtében érintett testrész tornáztatása. Műtétet követően lényeges az előírt „vérhígító” gyógyszer szedése, vagy injekció formájában a bőr alá szúrása. A tornát az operációt végző kórházi szakorvos rendelheti el a zárójelentésen, s a háziorvos írhatja ki. Műtétet követően a beteg az otthonában veheti igénybe a gyógytorna órákat.

Fürdés, étkezés, szeretet, törődés

Napi tennivalóink közzé tartozik a beteg fürdetése, mosdatása. Tartsuk tisztán a bőrt, fokozottan figyeljünk a száj, szem, nemi szervek lemosására, a testhajlatok szárazon tartására. Szükség esetén nedvszívó betétet, pelenkát írassunk ki. A beteg erőnlétének visszatérését elősegítjük ízletes, könnyen fogyasztható, tápláló, gusztusosan tálalt ételekkel, a mindig kéznél lévő ásványvízzel, vagy teával. Ha természetes módon nem lehetséges a beteg táplálása, tápszerekkel biztosítsuk a tápanyagot, melyet a normál tápláláshoz kiegészítésként is adhatunk. A tápszert a háziorvossal írathatjuk fel. Ha a beteg érzi a család szeretetét, törődését, ez inkább ösztökéli gyógyulásra, mintha egyedül kellene megküzdeni betegségével. Állapotától függően fokozatosan arra törekedjünk, hogy amennyire csak lehet, nyerje vissza önállóságát a beteg. Először segítsük felülni az ágyban, majd székben, ülő kocsiban, aztán karját fogva segítséggel, járókerettel, később bottal sétáljunk vele. A teljes rehabilitációhoz speciális rehabilitációs intézetek állnak rendelkezésre, melyekről a kórház és a háziorvos is nyújt információt.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.