2021. Január 23. Zalma, Rajmund nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Kiszáradás

A nyári nagy melegben különösen figyelni kell a csecsemők és kisgyermekek folyadékpótlására, mert őket fenyegeti leginkább a kiszáradás veszélye.


Hőségben több folyadékot veszít gyermek és felnőtt egyaránt. A természetes úton felvett folyadék távozik a szervezetből kiválasztás útján (vizelet, széklet), légzéssel, kipárolgással a bőrön át, izzadással. Ha túl sok távozik, könnyen kiszáradhat a gyermek. Erre kell gondolni, ha megváltozik hangulata, aluszékonnyá válik, cserepes lesz ajka, besüpped kutacsa, csökken bőrének rugalmassága, kevés a vizelete. Tanácsos kortyonként itatni, s a legjobb haladéktalanul orvoshoz fordulni vele. Előfordulhat ugyanis, hogy kezdődő fertőzés okozza a bajt. Kiszáradhat a gyermek láz, hányás, hasmenés miatt, akár néhány óra alatt is. Ezzel felborul szervezete anyagcseréje, folyadékháztartása, keringése és súlyos állapotba kerül. Ha orvoshoz visszük, beutalja a legközelebbi kórházba, ahol gyógyszerek mellett legtöbbször infúziót is kap, s ezzel rendszerint helyreáll szervezete működése – mondta dr. Szikszay Edit, a Gyermekklinika Intenzív osztályának vezetője, gyermekgyógyász, aneszteziológus intenzív terapeuta.


- Mivel itassuk kicsinket?
A legjobb szomjoltó a víz, csecsemőknek természetesen forralva, lehűtve. Praktikus teának elkészíteni, de semmiképpen ne fekete teafüvet, hanem gyümölcsteának valót használjunk, abból is az aroma-és színezékmentest. Készítsük el reggel, hűtsük le, s adjuk egész nap. Ízesítsük kevés cukorral, úgy jobban elfogadja. Jó tanácsként mondom, hogy tegyünk bele egy pici sót, ami biztosítja az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat, s ilyen kis mennyiségben nem érzik a tea ízén. Adhatunk gyümölcslevet is, akár frissen készítjük gyümölcscentrifugával, akár bébi italként vásároljuk. A zöldséglevek is ugyanolyan jók, mint pl. a friss paradicsomlé, mely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.


- Külföldön milyen innivalóról gondoskodjunk?
Ha külföldre utazunk a gyermekkel, lehetőleg csak palackozott vizet, gyümölcs vagy zöldséglevet vásároljunk. Egyes országokban a csapvizet csak forralva és lehűtve fogyasszuk.
Tartsuk be ezt a néhány jó tanácsot, így remélhetően egészségesen és gondtalanul fogunk nyaralni.


A következőképpen számíthatjuk ki, hogy mennyi folyadékot adjunk gyermekünknek: 10 kilogrammos testsúlyig 100 millilitert kapjon testsúly kilogrammonként naponta, tehát 10 kilogrammos gyermek napi 1 litert, 10 és 20 kilogramm közötti testsúlyig plusz 50 millilitert testsúly kilogrammonként, tehát 20 kilogrammos gyermek 1,5 litert, 20 kilogrammos testsúly fölött plusz 20 millilitert testsúly kilogrammonként, tehát egy 25 kilogrammos összesen 1,6 litert.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.